Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Az Érettségizz.com oldal a pontszámítás megkönnyítésére közzétett egy felvételi pontszámító kalkulátor programot, melynek segítségével egyszerűen és gyorsan ki tudod számítani a felvételi pontjaidat! Ám nem árt, ha tisztában vagy az alapvető pontszámítási tudnivalókkal, ezért készült ez a menüpont!

Felvételi pontszámító kalkulátor

A pontszámítási rendszer 2012-től megváltozott. A felsőoktatásba jelentkező diákok hozott tanulmányi pontjaiban kötelező elemként kell szerepelnie egy természettudományos tantárgynak, emellett módosult  a 80 pontos többletpontrendszer is, ennek következtében emelkedett az emelt szintű érettségiért kapható pontok aránya is. Változott az érettségi tantárgyak száma is: már csak 30-35 szakmai tárgy közül választhatnak  a középiskolás tanulók.

A felvételi szempontjából kétféle számítás is létezik, mely szerint alapképzésben, egységes és osztatlan képzések esetében a diák számára legelőnyösebb pontszámítást alkalmazzák.

  1. Tanulmányi pontok és érettségi pontok összege, plusz a többletpontok (200+200+100=500)
  2. Érettségi pontok kétszeres, ehhez hozzáadva a többletpontokat (200+200+100=500, de! kétszer az érettségi pontok, tanulmányi pontok nélkül)

Tanulmányi pontok (max. 200 pont):

a) Összesen 100 pont szerezhető a középiskolai eredményekből, vagyis magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv és egy szabadon választott természettudományos* tárgy utolsó két tanult év végi eredményének összege, majd ennek kétszerese jelenti a maximum 100 pontot a középiskolai érdemjegyekért.  Tanulmányi pontok számításánál, amennyiben nem tanultál két évig egy adott tárgyat, két legalább 1 évig tanult tárgy esetén a két tárgy utolsó tanult év végi eredménye is számítható. Ha nincs eredményed természettudományos tárgyból, akkor másik, általad választott tárgyból is számítható tanulmányi pont.

* Természettudományos tantárgyak: fizika, kémia, biológia, földrajz, természettudomány.

Azaz, ha az említett öt tantárgyból mindkét évben jeles voltál, akkor ez 50 részpont, ennek duplája 100 pont, mely kiadja a maximumot. Magyarból a pontok az irodalom és a nyelvtan jegyed átlagolásával kell számolni, majd a kapott számnak az egész részét venni, kerekítés nélkül!

b) Összesen 100 pont szerezhető az érettségi bizonyítványban szereplő eredményekből, vagyis a négy kötelező és egy szabadon választott érettségi tárgy százalékos eredményeit átlagolják, majd kerekítik, így legfeljebb 100 pont kapható.

Az a és a b pontban felsorolt 2*100 pont adja meg a maximum megszerezhető 200 tanulmányi pontot!

Érettségi pontok (max. 200 pont):

Két érettségi vizsgatárgy százalékos eredményei alapján számolt pont, a két vizsgatárgy százalékos eredményeinek összege (például  matematika 75%- os eredménnyel az 75 pont, fizika 80%-os eredménnyel 80 pont, az érettségi pontod így 155 pont.). A két érettségi vizsgatárgyat a felsőoktatási intézmény által megjelölt felvételi tantárgyak közül kell kiválasztani. Amennyiben követelményként több érettségi vizsgatárgy választható – vagyis a kettőnél több megadott tantárgy között “vagy” szerepel –, akkor ezek közül a Számodra legkedvezőbb két érettségi vizsgatárgy eredményei alapján kell kiszámítani az érettségi pontokat. Fontos, hogy emelt szintű érettségi esetén az emelt szintért járó 50 pontot ne add hozzá az érettségi eredményhez! (Azt majd a többletpontoknál!)

Pontszámítási módok:

Az általános, ha lehet így nevezni, pontszámítási mód a tanulmányi pontok, az érettségi pontok és a többletpontok összege. A többségnek ezzel a móddal állapítják meg a felvételi pontszámát, hiszen ezzel a móddal járnak jól. A másik felvételi pontszámítási módszer az úgynevezett duplázás. Az érettségi pontok duplázása és a többletpontok összegéből kapod meg a felvételi pontjaidat. A felvételi eljárás során automatikusan azt a pontszámítási módot alkalmazzák, mely a számodra kedvezőbb! Az erettsegizz.com oldalon található pontszámító kalkulátor is automatikusan számol mindkét pontszámítási móddal.

Jogszabály alapján járó, minden szakon kötelező (többlet) pontok (max. 100 pont)

  • emelt szintű érettségiért: vizsgatárgyanként 50 többletpont jár, így két emelt szintű érettségivel megszerezhető a maximális 100 többletpont, viszont a legalább 30%-os emelt érettségiért kapod ezt meg. Továbbá csak akkor jár a többletpont, ha ebből számolják az érettségi pontjaidat, illetve felvételi tárgyad között szerepel az emelt szintű tárgy.
  • nyelvvizsgáért járó: középfokú C típusú államilag elismert nyelvvizsga után 28 többletpontot kaphatnak a diákok, felsőfokú C típusú nyelvvizsga után 35 pontot, de fontos, hogy nyelvtudásért maximum 40 többletpontot lehet összeszedni, még akkor is, ha a nyelvvizsgaeredmények összesen meghaladják ezt a határt
  • előnyben részesítés okán: hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetért, fogyatékosságért, gyermekgondozásért összesen legfeljebb 40 többletpont adható. Mindezekért csak abban az esetben kapható többletpont, ha a jelentkező középfokú tanulmányai alatt is folyamatosan vagy időszakosan fennálltak

Képzési területek szerint adható (többlet) pontok

  • tanulmányi és művészeti versenyeredmények alapján
  • szakképesítés alapján
  • sporteredmény alapján

Alapképzés után egy újabb kör felvételivel nekivághatunk a mesterképzésnek is, de már maximum 100 pontos rendszerben, és olyan módon, ahogyan azt az általunk választott felsőoktatási intézmény szeretné, hiszen az egyetemek és főiskolák saját hatáskörben döntenek. Vagyis az intézmények döntik el, hogy tartanak-e szóbeli vagy írásbeli felvételit és mennyi pontot adnak többletpont címén. Fontos kitétel, hogy mesterképzésben előnyben részesítés okán maximum 10 pont szerezhető, de a legtöbb iskola esetében a többletpontok értéke nem haladja meg összesen a 10 pontot! Érdemes tudni, hogy mesterképzésre csak azok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek felsőfokú végzettséget igazoló oklevéllel, vagy legkésőbb a dokumentumpótlásig megszerzik azt. Az intézményi felvételik, és maga az értékelés függetlenül attól történik, hogy a jelentkező hol szerezte felsőfokú végzettségét!

Legfontosabb változások: A középfokú nyelvvizsga 35 pontról 28 pontra, a felsőfokú nyelvvizsga 50 pontról 40 pontra csökkent. Ezen kívül a kimagasló sportteljesítményért is kevesebb pontot lehet szerezni így a világ és Európa-bajnokságon elért első három helyezésért 20 pont helyett 16 pontot, az országos bajnokságon elért első három helyezésért pedig 10 pont helyett csak 8 pontot kaphatnak a felvételizők.

OKJ szakképesítésért, technikusi végzettségért  30 pont helyett 24-et szerezhetünk és a  különböző tanulmányi versenyekért kapható többletpontok is hasonló arányban csökkennek. A hátrányos helyzetű jelentkezők 20 pontot kaphatnak 25 helyett, míg a halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők 40-et 50 helyett. A fogyatékkal élő jelentkezők és a gyermeküket egyedül nevelőknek is be kell érniük 40 pluszpontottal 50 helyett. Az emelt szintű érettségiért tárgyanként  50 többletpont jár, a maximális megszerezhető többletpont 100!

Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor